EGYH-KCP-19-1115 Templomi hangosítás és közösségépítés

 

 

fotó beszámolóhoz

fotó beszámolóhoz

fotó beszámolóhoz

Beszámoló

A Templomi hangosítás és közösségépítés pályázati program a Miniszterelnökség kezelő szerveként eljáró Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt támogatásával valósult meg
A szegedi Piarista Vértanúk temploma (6724 Szeged, Bálint Sándor utca 14.) hangosítása évek óta problémát jelentett az iskolai és a templomi rendezvényeken. A gyenge minőségű, recsegő, szakadozó hangosítás rendezvényeink színvonalát csökkentette. Két - templomunkba járó - szakember: Páli Tibor és Sólyom Péter segítségével 2019. szeptember 15-én elvégeztünk egy alapos állapotfelmérést, hogy megtaláljuk a rendszer gyenge pontjait. Végül arra jutottunk, hogy a hangfalak jó állapotban vannak, ezért elegendő a mikrofonok cseréjét végrehajtani. Páli Tibor vállalta, hogy utánajár a lehetőségeknek, s hosszas mérlegelés után október elején sikerült a Bluesound áruházon keresztül megrendelnünk két DPA mikrofont, egész pontosan 2 darab 4098-DL-D-B00-045d:sign™ 4098 Supercardioid Tabletop Mic, 43 cm (17 in), Black, (asztali mikrofon) + 2 darab MicroDot + DAD6001-BCAdapter for MicroDot to 3-pin XLR with Belt Clip (DAD6001-BC) (microdot-XLR adapgter).
A beszerelés nem várt akadályokba ütközött (hibás termék kézbesítése, kábelek törése miatti áramkimaradás stb.) - végül december 3-án sikerült kiépítenünk az új rendszert. Az oltárra és a szószékre elhelyezett elegáns, új mikrofonok hibátlanul továbbítják a hangot a templomtérbe, ami hatalmas előrelépést jelentett a korábbi bizonytalansághoz képest.

A rendszer a december 18-i Mézespálinka koncerten is jelesre vizsgázott, amikor az iskolánkhoz tartozó Mestertanoda Népi Kamaraműhely szervezésében városi jelentőségű adventi koncertet tartottak a templomban.

A mikrofonokon kívül a projekt keretein belül beszerezésre került egy JBL flip essential bluetooth hangfal, és egy ISY IP1100 vezeték nélküli lézer presenter. Mindkét eszközt a templomban tartott kollégiumi esti imákon használjuk. A hordozható hangfal segítségével meg tudjuk oldani a foglalkozásra hozott bármilyen média fájl kihangosítását. A prezenter segítségével pedig a ppt-t tudjuk továbbléptetni anélkül, hogy a mikrofon elől el kellene lépnie a foglalkozás vezetőjének. Apró segítség mind a kettő, de nagyon hasznos és szükséges beruházás volt.

Az új mikrofonok révén valamennyi templomban megrendezett program hangosítását sikerült minőségi módon biztosítani. A hangosítás a templom bármely zugában tartózkodók számára megfelelő. A rendezvényeken a felolvasók könnyedén be tudják állítani a mikrofonok magasságát. Mivel a mikrofonokon nincs kapcsoló, hiszen a rendszer az erősítő bekapcsolásával hozható működésbe a sekrestyében, véletlenül sem marad kikapcsolva a hangosítás a program kezdetén.
A templomban rendezett koncerteken, amikor egy-egy énekes vagy hangszeres zenész elé külön hangosítást kell beállítani, a rendezők által hozott eszközökhöz könnyedén fel lehet használni az új templomi mikrofonokat (kompatibilitás).

A mikrofonok beszerzésekor még nem gondoltuk volna, hogy március 22-től nem lehet majd semmilyen rendezvény helyszíne a templom, s hogy a miséket legfeljebb online közvetítés formájában lehet majd követni. Az új mikrofonokat a hang jó minőségű közvetítésekhez is fel tudtuk használni, ami a templom facebook oldalán megtekinthető:
 https://www.facebook.com/Szegedi-piarista-templom-1633226100282389/

Távlati terveink közt szerepel a templom belső teréből nyíló háromszög alakú udvar (kert) beépítése, hiszen iskolai programon a teljes diákság csak üggyel-bajjal fér el a templomban. A tér megnövelésével szükséges lesz majd a hangosítás kiépítése is.

Páli Tibor a facebook oldalán publikálta hangmérnöki munkáját: https://bit.ly/3aedKPQ
A templomi hangosítással kapcsolatban sajtómegjelenés nem történt.