Piarista, művészeti bemutatkozás az Agórában

Tanév:

A Dugonics András Piarista Gimnázium Alapfokú Művészeti Iskolája tanulói első ízben mutatkoztak be összművészeti kiállítás keretében, a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra I. emeleti kiállító-helyszínén, 2020. január 27-én. Délután 5 óra előtt még az előző gyerekfoglalkozás apróságai zsibongtak a folyosón, szülők, nagyszülők hozták, vitték őket, miközben óhatatlanul meg-megálltak a paravánokon közzétett grafikák, tűzzománc formák és a keretbe foglalt, művészi fotók előtt. A piarista iskola képzőművészeti ágazatának tehetséges tanulói mutatkoztak be ez alkalommal. Tanáraik, Barkos Beáta, B. Kovács István és az ötletgazda Krnács András méltán lehettek büszkék tanítványaikra.


A TiszapART- tévé stábjának adott interjúja után, Szalkai Sándor köszöntőjében Márai Sándor gondolatait idézte: „A természet csodáján túl az ember megtetézte az Alkotást alkotással, melyek gyűjtőneve a művészet…Bach egy fúgája, Goethe gondolata, vagy Rodin szobra ajándék, melyet az ember, csak ő, egyedül az összes élőlény között, tulajdon akaratából adott hozzá a világ csodálatos művéhez. S csak ez számít az ember számára: a művészet. Minden más csak létezés, anyag és erő kölcsönhatásának ütemes vegyülete.


E nemes idézetet követően szólt a piarista iskola művészeti tagozatán tanítók szándékáról, a tehetséggondozás, a művészeti és esztétikai nevelés fontosságáról, a gyermeki személyiség fejlődésére gyakorolt hatásáról. Mentoraik segítségével a külső intézményekből is felvételt nyert tanulók a képzőművészet láttató és alkotó tevékenysége során rácsodálkozhatnak a világra, kiélhetik fantáziájukat, és közösen gondolkodva, látványos formában valósíthatják meg elképzeléseiket.


A kiállítást a művészeti tagozat hangszeres növendékeinek játéka tette teljesebbé. Tokaji Balázs – Szalkai Sándor tanítványa – a spanyol Francisco Tarrega: Grand vals művét játszotta nagy átéléssel, majd Mészáros Csaba - Fábri Géza felkészítésével – koboz hangszerén moldvai dallamokat szólaltatott meg autentikusan. Az egybegyűlt vendégek még hosszan gyönyörködtek a stílusosan FÉLIDŐ-nek nevezett kiállítás produkcióiban, hisz valójában ez az idei tanév első felének lezárását jelentette. Ilyenkor újabb lélegzetet vesznek a tanárok és diákjaik, mentorok és tehetségeik, hogy további álmokat szőve megvalósítsák, amit a nagy görög drámaíró, költő és gondolkodó Nikosz Kazantzakisz egykor olyan szépen megfogalmazott:
„Kicsiny és könnyű dolgokkal kezdjük, majd apránként megpróbálkozunk a nagy dolgokkal. És aztán, hogy végeztünk a nagy dolgokkal, megpróbáljuk a lehetetlent.”


A kiállítás az Agórában február 28-ig ingyenesen látogatható.

agora

agora

agora

agora