bolt.piarista.hu

Címlap » Zenei zsongás a piaristáknál - délelőtt

  Zenei zsongás a piaristáknál - délelőtt

  Esemény kategória: 
  Tanév: 
  2019-2020

  I. tétel


  A mai nap eseménydús és tartalmas ünnepe után ne mondja nekünk senki sem, hogy a mai fiatalokat nem érdekli a „komoly” zene! Persze, vannak olyanok, akik kevésbé fogékonyak az értékekre, de bőven találkozhatunk olyan kamaszokkal, akiket meg lehet szólítani, és leleménnyel, ötletekkel, összefogással fel lehet kelteni az érdeklődésüket a nemes dolgok iránt. Sőt, mi több! Vonzó példaképekkel, érdekes programokkal legalább a Zene Világnapján kíváncsivá tehetjük őket sok mindenre! És az élő zene megszólalásakor máris csodát tapasztalhatunk!

  Mert a szegedi piarista gimnázium és művészeti iskola tanárai úgy egybetoborozták diákjaikat október 1-én, a délelőtti nagyszünetben az ünnepi alkalomra, hogy az épület folyosói zsúfolásig megteltek. Nem valószínű, hogy szolgai kötelességből, sokkal inkább a plakátokkal beharangozott főszereplő, új iskolatársuk személye iránti kíváncsiságból. Persze, tiszteletben tartották az ifjú virtuóz, Balázs-Piri Soma zongorista művészjelölt és a felsorakozó kamarakórus auráját, és kellő látó-és hallótávolságból, néha egymás nyakába kapaszkodva, közben tízóraijukat majszolva hallgatták nagy érdeklődéssel, tanáraikkal együtt a megszólaló zenét. Mozart Török indulóját Fazil Say feldolgozásában, Soma bravúros előadásával a rock-koncertekre jellemző hatalmas ováció követte! Majd a műsorvezető Csányi Ildikó tanárnő felhívására egy óriás kórussá alakult az egybegyűlt tömeg, és Baráth Réka énektanárnő vezényletével, Kuzma-Vojtovics Tímea tanárnő zongorakíséretével eleinte bátortalanul, majd egyre lelkesebben szárnyalt a beethoveni Örömóda páratlan dallama, Schiller örök érvényű mondanivalójával: Testvér lészen minden ember, Tündökölj ránk fényözön!”

  Az arcokon az tükröződött, hogy sokan szívesen meghosszabbították volna a mini-hangversenyt, de a központi falióra könyörtelenül ketyegett előre. Így, a diákok tanáraikkal együtt kötelességtudóan igyekeztek vissza, az osztálytermekbe. Még hallották a műsorvezető invitálását a délutáni, zenei akadályversenyre, de agyukban már a matekfeladatok lehetséges megoldásai, vagy az angol-, olasz-, spanyol szódolgozat szavai zakatoltak. Természetesen, a fülükben, aláfestésként, halkan duruzsoltak az elhangzott dallamok…