Szegedi Piaristák

bolt.piarista.hu

  A sikeres élet titka

  Vannak-e eszményeink?

  Jó akarok lenni
  hogy kenyérre lehessen kenni
  s az emberek kenyeret
  ne magában egyenek

  (Bálint Lea)

  Egy nyolc éves kislány írta le ezt az ars poeticát. Mosolygunk, gyerekesnek tartjuk. – Csak a stílusa miatt? Szégyellni való-e egy tizenévesnek, hogy vannak eszményei? Nem inkább azt kellene takargatnunk, hogy nincsenek?

  Semmilyen szél nem jó annak a vitorlásnak, amelyik nem tart valamilyen kikötő felé. Életünk is csak ilyen célok és eszmények vonzásában valósul; minél konkrétabbak, körvonalazottabbak, annál inkább bontakoztatnak. Hiányukban eltévedt körbe-körbe bolyongó hajóhoz hasonlít életünk.

  Nekünk Jézus állított eszményeket: gondosan elmondta és elénk élte azokat. A Lélek erejében mindnyájunk számára – személyre szólóan – kinyilatkoztatja: kinek-kinek melyik a Keskeny Út, amelyet járnia kell.

  Komolyan vesszük-e eszményeinket?

  Csak olyan életet érdemes élni,
  amelyikért érdemes meghalni.

  (André Malraux)

  Jézus komolyan vette azokat az értékeket, amelyeket Evangéliumában meghirdetett. – Halálosan komolyan… Életét tette rá!

  Vagyontárgyaink értékét az adja: mennyi fizettünk értük. Életes értékeink fokmérője: értük hozott-vállalt áldozatunk.

  Hiszünk-e változó világunkban a változatlan – örök – értékekben? Hogy amiért még tegnap életüket adták emberek, azért még holnap is érdemes?

  Tanúságot teszünk-e eszményeinkről?

  mindünk anyaga
  sugárzó lehetne, ha
  mernénk hasadni

  (Fodor Ákos)

  A keresztény élet: mártír – tanúskodó – élet. Az eszmények felé mozduló ember erőteret hoz létre maga körül: sugároz, vonz és magával sodor. Így vezetjük egymást a jézusi Úton haladva…

  Ha a búzamag nem hal meg… Ha nem hasadunk…

  A siker titka nem az én kibontakozása, hanem hogy eszményeink megvalósulnak. S milyen jól elrendezett az egész: eszményeim megvalósulásában teljesedem ki én is!

  T