bolt.piarista.hu

Biológia

  2019-2020

  Gulkai Janka 9. A osztályos tanuzlónk a Mozaik Országos Biológia Internetes Verseny 6. helyezettje lett (a verseny öt fordulóból állt).

  Berta Jázmin, Masa Kinga és Urbán Zoltán  11. A osztályos diákok az Állatorvostudományi Egyetemen rendezett III. Országos Állategészségügyi Verseny döntőjében (maga a verseny négyfordulós) 6. helyezettek lettek.

  Berta Jázmin, Masa Kinga és Urbán Zoltán - 11. A osztályos diákjaink -  a III. Országos Állategészségügyi Verseny döntőjében 6. helyezést ért el. A négyfordulós verseny utolsó állomásának Budapesten az Állatorvostudományi Egyetem adott helyet március 6. és 8. között. A döntőbe jutottak különleges programokon vehettek részt és hasonlóan nem hétköznapi feladatokkal kellett megbirkózniuk.

  Diákjaink kitartó szorgalma és lelkes munkája meghozta gyümölcsét.

  Gratulálunk nekik!

  csoportkép a verseny résztvevőiről

  2018-2019

  2019. április 23-26. között a Debreceni Egyetemen került megrendezésre a 34. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Orvos- és Egészségtudományi Szekciója. A tudósjelölt verseny több mint hat évtizedes múltra tekint vissza. Az idei volt minden idők legnagyobb rendezvénye, hiszenmintegy 700 diáktudós 563 tudományos előadása hangzott el. A tudományos előadást bemutató hallgatók többsége a négy orvosképző egyetemről, az egészségtudományi képzésben résztvevő intézményekből, továbbá a határon túlról Marosvásárhelyről, Újvidékről és Ungvárról érkezett. Ebben az évben első alkalommal középiskolások is részt vehettek az egyetemi hallgatói tudományos élet legmagasabb fórumán, ahol a hallgatók tudományos munkáját csaknem 200, az orvos- és egészségtudományok területén elismert kutató, akadémikus és neves szakember értékelte.

  A megnyitót megelőző sajtótájékoztatón Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnökeelmondta, hogy „Felismertük, hogy nagyon sok tehetséges középiskolás diák külföldre megy, ezért meghívtunk olyan diákokat, akik érdemesek arra, hogy jelen legyenek a konferencián”. Debrecenben így 60 középiskolás diák vehetett rész a rendezvényen, közülük kerültek ki azok, akik nyertes pályázatukkal lehetőséget kaptak eredményeik bemutatására.

  Varga Réka Anna, 11. C osztályos tanuló képviselte iskolánkat ezen a nívós versenyen. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán végzett kísérletes munkáiból származó kutatási eredményeitegy első- és egy társszerzős előadásban mutatta be. „A teljestest metán kiáramlás összefüggése a gyulladás kialakulásával kísérletes colitisben” című elsőszerzős előadásával elnyerte a Zsűri Különdíját; a „Kisállat modell kialakítása az extrakorporális keringést követő gyulladásos válasz monitorozására, és új kezelési lehetőségek kidolgozására” című társszerzős munkájáért a konferencia Bírálóbizottsága az „Alapítvány a mikrosebészeti és sebészeti oktatás, kutatás klinikai alkalmazhatóságáért” kuratórium ”Sebész Kutató Díj”- át adományozta.

  2015-2016

  Nyolcadikos csapatunk (Grósz Anna Boróka, Jusztin Veronika, Kardos Lili) immáron másodjára is megnyerte a Dr. Beretzk Péter Komplex Természetismereti és Környezetvédelmi Versenyt. Egy módszertanilag nagyon változatos, több tantárgyat átívelő szaktudást igénylő versenyen bizonyítottak a diákjaink. Gratulálunk a szép eredményhez!

  2014-2015

  A Biológia OKTV 2. fordulójába jutott Pagonyi Olivér, Tóth Károly 12. a osztályos tanuló. Felkészítő tanár: Orosz Gábor

  Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Verseny 4. helyezést elért csapat tagjai: Bokor Dániel 12. b, Dóczy Balázs 11. a, Oltványi László 12. a. Felkészítő tanár: László Imre, Orosz Gábor.

  Tóth Károly 12. A osztályos tanuló bejutott a biológia OKTV döntőjébe. Felkészítő tanára: Orosz Gábor.

  2013-2014

  Magas szintű tudományos – biológia, kémia, fizika és történelem – ismeretek tudását, jó kommunikációs készséget igényelt a verseny.

  A csapat tagjai: Fülöp Imre, Kovács Dániel, Selmeci Bence 12. A, Kisalbert Ákos 10. A.
  Felkészítő tanár: Károlyi Attila.

  A kreatív feladat – "Cambridge-től Szegedig, avagy az aszkorbinsav története" című kisfilm – készítésével is első helyezést értek el.
  Forgatókönyvet írta és rendezte Kovács Dániel, operatőr, vágó Mészáros Dániel 12. a osztályos tanuló.
  Szereplők: Kovács Dániel, Fülöp Imre, Selmeci Bence, Kisalbert Ákos, László Imre, Szabó László és Károlyi Attila tanár úr, Fazekas Gézáné.
  http://www.youtube.com/watch?v=xje3HtOl3hE&feature=youtu.be.

  A versenyhez kapcsolódott a Szegedi Tudományegyetem professzorainak megismerése, laboratóriumok meglátogatása, tudósok és diákok előadásainak meghallgatása, részvétel a Szent-Györgyi ifjak, diákok, tanárok és mentorok találkozóján.

  Dóczi Balázs 10.a
  Curie Kémia Emlékverseny országos 18. hely (középmezőny)
  Irinyi János Kémia Verseny országos 34. hely (középmezőny)

  Pörneki Ádám 8.a
  Curie Kémia Emlékverseny országos 18. hely (középmezőny)
  Meleg István Kémia Verseny országos 7. hely (élmezőny)

  Teslér Ákos 8.a
  Mozaik kémia Verseny országos 5. hely (élmezőny)

  Mészáros Zoltán 8.a
  Meleg István Kémia Verseny országos 10. hely (középmezőny)

  Kovács Dániel 12.a
  Fodor József Országos Biológia Verseny 2. helyet érte el.

  Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Verseny országos 1. hely csapat tagjai:
  Kovács Dániel 12.a  biológia, kémia, történelem
  Fülöp Imre 12.a  biológia, kémia
  Selmeci Bence 12.a  fizika
  Kisalbert Ákos 10.a  fizika, kémia

  A csapat a kreatív feladatként elkészített a C-vitamin felfedezéséről szóló filmmel is 1. helyet szerzett.

  Kovács Dániel 12.a a Kaposvári Egyetem által szervezett Fodor József Országos Biológia Verseny országos döntőjében a 2. helyet érte el.