bolt.piarista.hu

Történelem

  2020-2021

  A szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium 2020. október elején hirdette meg pályázatát, amelynek keretében 5–12. osztályos diákok videóban foglalhatták össze, mit jelent nekik 1956. A pályázathoz egy szabadulószoba is társult, amelynek egyik szerencsés kitöltőjére is nyeremény várt.

  A pályázatra kevés minőségi, a közhelyeken és a didaktikus ábrázolásmódon túllépő, új nézőpontot felmutató munka érkezett.  Így a zsűrinek abban a tekintetben volt nehéz dolga, hogy miként jutalmazza a néhány kiemelkedő alkotást.

  A zsűri 3 főből állt. Egyik tagja Balogh Bence volt, a Dugonics András Piarista Gimnázium biológia-történelem szakos tanára. Várnainé Balogh Beáta, a szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola történelem szakos pedagógusa volt a bíráló bizottság másik tagja. Harmadikként dr. Nahimi Péter ítélte meg a pályaműveket, aki az ország egyetlen ’56-os emlékhelyének kurátora.
  A bírálók az alábbi szempontok szerint értékelték a műveket: a kisfilm üzenetének tisztasága, merészség, a kisfilm minősége és összhatása, illetve saját szubjektív pontok.
  Döntésük nyomán a következő helyezések születtek:

  1. helyezett: Gárdián Lajos Zsombor (Szeged) – Egy JBL Charge Essential hangszóró a nyereménye
  Gárdián Lajos Zsombor egy olyan fikciós alkotást készített az akciófilmek kelléktárát is felhasználva, amelyben harckocsik tűnnek fel Szeged utcáin, és az eseményekbe belesodródó egyik szerepelő végül az emigráció mellett dönt.  
  A videó a következő linken tekinthető meg: https://tinyurl.hu/EC9n/

  2. helyezett: Darabos Ábel (Érd) – Egy okosóra a nyereménye
  Darabos Ábel egymásra vetíti múlt és jelen képeit, és ebbe a szembesítésbe bevonja saját nagymamájának a történetét, így teszi személyessé és átérezhetőbbé 1956 eseményeit.
  A videó a következő linken tekinthető meg: https://tinyurl.hu/oGHH/

  3. helyezett: Móricz Máté Ferenc (Sándorfalva–Szeged) – Mini JBL hangszórót nyert
  Móricz Máté az iskolai ünnepségek kliséitől eljut a helytörténetig és a családi történelemig, és miközben egy fiatal írónőt is megszólít összeállításában, a végén maga is értékeli az eseményeket.
  A videó a következő linken tekinthető meg: https://tinyurl.hu/Xdup/  Különdíj: Szendrényi Borbála (Szeged) – Mini JBL hangszórót nyert
  Szendrényi Borbála saját versének felvételével jelentkezett a pályázatra. Az alkotáson érződik, milyen kiválóan sűrítette az előzményeket, és a szöveg időkezelésének köszönhetően kitekintett a rendszerváltás körüli időkre is.
  A videó a következő linken tekinthető meg: https://tinyurl.hu/jrXb/

   

  A szabadulószoba kitöltői között egy JBL hangszóró talált gazdára, amelyet Kató Lilla (Kaposvár) nyert.
  Gratulálunk a helyezetteknek!
  Köszönjük a jelentkezőknek a pályázatba fektetett munkát, a szabadulószoba kitöltőinek a bizalmat és az értékeléseket!
  Balogh Bence, Boldog Zoltán és Jusztinné Nedelkovics Aliz
  Dugonics András Piarista Gimnázium


   

  Both Ödön Közjogtörténeti Emlékverseny 3. helyezés.
  A csapat.tagjai: Molnár Adrienn, Muhari Márton Manó 12. A, Papp Kende 12. B

  Nehéz és nagyterjedelmű szakirodalmat dolgoztak fel, a kérdések zöme relációanalízis volt. Félév előtt nagy teljesítmény ez a helyezés.

  2019-2020

  2019. november 29-én a Rákóczi-szabadságharc témájú Görgey Artúr Történelemversenyen iskolánk csapata, a Pro patria csapat (csapattagok: Krabót Bertalan, Kiss Máté, Benkó Botond, felkészítő tanár: Angyal László) 2. helyezést ért el.


  A delmagyar.hu kapcsolódó cikke.


  Részletes eredménytáblázat.

  2018-2019

  2019. február 11-én a Savaria történelem verseny megyei fordulójába jutva Csongrád megyénkben 3. helyet szerezte meg Zsebeházy Bálint, valamint a 7. helyet Juhos Lili 9. B osztályos tanulóink.

  Megyei végeredmény:
  1. 77 pont Juhász Márk (Bethlen Gábor Ref. Gimnázium, Hódmezővásárhely)
  2. 71 pont Darabos Miklós (Radnóti Gimnázium, Szeged)
  3. 63 pont ZSEBEHÁZY BÁLINT (Dugonics A. Gimnázium, Szeged) 9. B
  ...
  7. 45 pont JUHOS LILI (Dugonics A. Gimnázium, Szeged) 9. B

  Az országos döntőbe való bejutás határa 82 pont volt.

  https://www.srpszkk.hu/szakmai-szolgaltatasok/tanulmanyi-versenyek/savaria-tortenelem-verseny/megyei-fordulo-eredmenyei-2018-2019tanev

  Gratulálunk!

  2017-2018

  2018. március 25-én a kiegyezés és dualizmus kora művelődéstörténeti vetélkedőn V. helyezést ért el iskolánk csapata. Csapattagok: Bali Erika, Miklós Ádám Pál és Odrobina András. Felkészítő tanár: Károlyi Attila

  2016-2017

  A 9. A osztály csapata (Gyuris Áron, Rizsányi Ákos és Sári Bertalan) szép teljesítménnyel bejutott a Cultura Nostra történelemverseny 2. fordulójába.

  2015-2016

  A Gloria victis történelmi verseny országos döntőjébe jutott az iskola csapata. Tagjai: Aleksza János, Tapodi Krisztián, Tóth Zsanett.

  Gloria victis történelemverseny 22. helyezés (Aleksza János, Tapodi Krisztián, Tóth Zsanett 11. B, Körmendi Zoltán, Valkony Regő 11. A).

  A Cultura Nostra Történelemverseny országos döntőjébe jutott iskolán csapata. Csapattagok: Aleksza János, Tapodi Krisztián, Tóth Zsanett 11. b.

  A Cultura Nostra Történelemverseny országos döntőjében 5. helyezést ért iskolánk csapata. Csapattagok: Aleksza János,Tapodi Krisztián és Tóth Zsanett 11. B osztályos tanuló.

  2014-2015

  Az I. világháború emlékezete középiskolai vetélkedő döntőjébe jutott csapat tagjai: Alexa János, Tapodi Krisztián, Tóth Zsanett 10. b osztályos tanuló.

  A Cultura Nostra Történelemverseny regionális fordulójába jutott csapat tagjai: Ritka József 10. a, Tapodi Krisztián, Tóth Zsanett 10. b osztályos tanuló.

  Az I. világháború emlékezete regionális honismereti, történelmi versenyen Aleksza János, Tapodi Krisztián és Tóth Zsanett - iskolánk csapata - 2. helyezést ért el.

  A Cultura Nostra Történelemverseny regionális fordulójába jutott csapat tagjai: Ritka József 10. A, Tapodi Krisztián, Tóth Zsanett 10. B osztályos tanuló.

  2013-2014

  Magas szintű tudományos – biológia, kémia, fizika és történelem – ismeretek tudását, jó kommunikációs készséget igényelt a verseny.

  A csapat tagjai: Fülöp Imre, Kovács Dániel, Selmeci Bence 12. A, Kisalbert Ákos 10. A.
  Felkészítő tanár: Károlyi Attila.

  A kreatív feladat – "Cambridge-től Szegedig, avagy az aszkorbinsav története" című kisfilm – készítésével is első helyezést értek el.
  Forgatókönyvet írta és rendezte Kovács Dániel, operatőr, vágó Mészáros Dániel 12. a osztályos tanuló.
  Szereplők: Kovács Dániel, Fülöp Imre, Selmeci Bence, Kisalbert Ákos, László Imre, Szabó László és Károlyi Attila tanár úr, Fazekas Gézáné.
  http://www.youtube.com/watch?v=xje3HtOl3hE&feature=youtu.be.

  A versenyhez kapcsolódott a Szegedi Tudományegyetem professzorainak megismerése, laboratóriumok meglátogatása, tudósok és diákok előadásainak meghallgatása, részvétel a Szent-Györgyi ifjak, diákok, tanárok és mentorok találkozóján.