bolt.piarista.hu

 

Kedves szülők, kedves diákjaink!
A miniszterelnök bejelentése alapján a következő héttől kezdve új munkarendben folytatódik a tanév. Kérjük, kövessék figyelemmel az iskola honlapját és Facebook oldalát, melyeken az állami és a fenntartói előírások alapján folyamatos tájékoztatást adunk az oktatással kapcsolatban.


Szívesen várjuk visszajelzéseiket a digitális távoktatással kapcsolatosan bármilyen tapasztalatról, hogy hatékony segítséget nyújthassunk a gyerekeknek, családoknak (örömök, nehézségek, a tananyag mennyisége, a kapcsolattartás sűrűsége, gép előtt töltött idő, hogyan él a család ezzel a munkarenddel együtt, technikai nehézségek...). digitalis@szeged.piarista.hu

 

Ügyeleti napok:
Minden héten hétfőn és csütörtökön 8:00-14:00 óra között.

 

Címlap » Tanaraink » Csányi Ildikó

  Csányi Ildikó

  Telefonszám: 
  30/8279-917
  e-mail cím: 
  csanyi.ildiko@szeged.piarista_PONT_hu
  szak: 

  gordonka

  Zenei tanulmányaimat ének-zenei általános iskolában kezdtem.

  Kodály Zoltán rendszeres látogatója volt intézményünknek,.

  A gordonkát nagynéném tanácsára választottam, mert azt mondta közel áll az emberi hanghoz a hangszíne.

  Már a kezdetektől zenekarban is játszottam, mellette rendszeresen kamaráztam.

  13 évesen a zenekarral indultam egy párizsi turnéra. A Zeneművészeti Szakközépiskolai  idő alatt a keszthelyi és nyírbátori zenei táborok rendszeres résztvevője voltam, zenei versenyeket nyertem. Felvettek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola pécsi tagozatára, ahol budapesti tanárok vezetésével diplomáztam. Kamara tanárom a vonósnégyest ekkor szerettette meg velem.

  A Pécsi Nemzetközi Zenei Tábor gordonka szólamvezetője voltam ez időszakban.

  Amióta a Szegedi Szimfonikus Zenekar művésze, gordonka szólam vezetője és az  AranyEzüst Quartett tagja vagyok, kitüntetésekben is részesültem a pályán.

  1989-ben Bartók Béla-Pásztory Ditta díjat kaptam.

  2000-ben Szeged Város Alkotói Díját nyertem el.

  A Magyar Kultúra napján a kitüntetettek között voltam.

  Az Egyházzenei Hetek rendezvénysorozat állandó szólista résztvevője vagyok a kezdetektől.

  A vonósnégyessel két CD-t adtunk ki.
  Haydn: A Megváltó utolsó hét szava a kereszten

  A másik arculatunkhoz illően egy könnyedebb hangvételű:
  A Menüettől a Ragtime-ig című lemez.

  2001-től a Mester Tanoda alapfokú művészeti iskolában tanítom a gyerekeket a zene szeretetére, a gordonka és gitár hangszerek megismerésére, a játékmód minél magasabb szintű elsajátítására.

  1990-ben diplomát kaptam a Hittudományi Egyetem szegedi karán

  2005-ben újabb diplomát szereztem a Szegedi Tudomány Egyetem Juhász Gyula Tanárképző Közoktatási Vezető szakán, ezzel szakvizsgázott pedagógus lettem.Igazgatást nem folytatok.

  Természetesen tanári munkám gyümölcse a legfontosabb, hisz átadni az egykor tanultakat, miket ma is alkalmazok gyakorlatban, s tudni azt, hogy így az utókorban is ki tudja hány évtizedig fönn marad, nem hal el, ez az értékes kincs, a tehetség, a hangszeres játék elsajátításának titka, annál nincs is talán gyönyörűbb és felelősségteljesebb ajándék.
  Kitűnő a kommunikációs készségem, melyet veleszületetten és tanulmányaim során szereztem, a tanításhoz ez elengedhetetlen, de a hangszerbemutatáshoz, műsorvezetéshez is egyaránt szükséges.

  Találkoztam José Antonio Abreu módszerével, s ahogyan Ő nyilatkozott, amilyen célról beszámolt, szerencsétlenek felkarolása, nagyon magaménak kezdtem érezni a dolgot, s ez magával ragadott. Olyan tudással segíteni lehet, ami birtokomban van?

  Elhatároztam, alkalmazom ahogy tudom a filmben, „Zenélni és küzdeni” tapasztaltakat.

  Már rég volt olyan célom, hogy zenekart szervezek, mindig is motivált a gyerekek együtt muzsikáltatása. Most ezt csellózenekarként meg is valósítottam Meg volt a cél, adott a türelem, hangszereket a legnehezebb beszerezni, de az is megy.

  A gyümölcs a csillogó szemek, a növendékek velem való öröme.

  Nyilván nem utcagyerekekkel foglalkozom, ezek Piarista tanulók, épp ezért ez Piarista El Sistema, de a hangszereket én adom, hisz Ők nem tudnák megvásárolni. A lelkeket emelem, a közösséget erősítem, az időt legértelmesebben tölttetem.

  Maximálisan elégedett vagyok a megvalósítással, s a kicsit újított, mássá tett találmánnyal.

  Szerepeltünk a Tágas Tér fesztiválon, ahol szóval is bemutatásra került módszerem, képekkel a háttérben.

  Épp ezért tanszakomon az El Sistema tanítási módszer népszerűsítése ars poeticám.
   

   
  Ha a gordonka tanszakra felvételizel, sokat muzsikálhatsz együtt társaiddal, ami nagy élmény mindenkinek. Nem is gondolod még mekkora! Kamaraprodukcióink, vagy szóló darabjaink a Piarista Mester Tanodában, állandóan megjelennek a hangversenyeken. Betekintést nyerhetsz a kulisszák mögé. Színházi kifejezés a kulissza, s konkrétan van lehetőség, akár egy előadás próbáját is megnézned, vagy hangversenyt látogatni, mert gordonka művészként, ott koncertezem, abban a szép sárga épületben, amit eddig, lehet, hogy csak kerülgettél.

  Együtt muzsikálhatsz más hangszerekkel, ha felveszlek tanszakomra.

  Jó hallású kell, hogy legyél, mert a csellózáshoz kitűnő intonálás szükséges!

  A titkok elsajátítására pedig fény derül, ha jelentkezel hozzám!
     TANÁR: https://www.youtube.com/watch?v=RUr_kCSgS_I
  KAMARAMŰVÉSZ: http://www.aranyezustquartett.hu/fooldal
  ZENEKARI MŰVÉSZ: http://www.symph-szeged.hu
  SZÓLISTA: https://www.youtube.com/watch?v=ZWV1thLc5fg
  https://www.youtube.com/watch?v=fd71qW-Pc44&index=4&list=FLH9e6YZgARaUVe...