bolt.piarista.hu

Címlap » Hirek » 2018 2019 » V. Regionális Honismereti – Helytörténeti Műhely

  V. Regionális Honismereti – Helytörténeti Műhely

  Esemény kategória: 
  Tanév: 
  2018-2019

  A rendezvény részletes programja.

   

  A Csongrád Megyei Honismereti Egyesület és a Dugonics András Piarista Gimnázium nevében szeretettel meghívjuk Önt, az iskolája képviselőjét az V. Regionális Honismereti – Helytörténeti Műhely találkozóra, melyet 2019. március 8-án a Dugonics András Piarista Gimnáziumban (Szeged) rendezünk.

  A határ menti együttműködést, összetartozást erősítve a Nagyvárad – Arad – Temesvár – Zenta – Szabadka – Gyula – Bácsalmás – Szeged térségében élő közoktatási intézmények tanárait szólítjuk meg. A regionális honismereti műhely egyszerre iskolák / pedagógusok regionális találkozója valamint módszertani megosztás, a pedagógusok helytörténeti tevékenységeinek, az ifjúságra alapuló helyi hagyományápolás módjainak, a magyar identitást erősítő regionális iskolai vagy civil programoknak bemutatása.

  A találkozó témája:
  Mese, történet, történelem
  A találkozó célja, hogy a helytörténeti, ill. a magyarságtudatot erősítő, ill. ifjúsági közösséget szervező pedagógiai gyakorlatoknak nyilvánosságot adjon. Szándékunk ösztönzés, hogy a pedagógusok és diákok kötődjenek a régióhoz, ismerjék történeteit, értékeit, és minél több szép helyre jussanak el.
  A 2019-es Műhely szűkebb témája az érzelmi nevelést, a magyarságtudat formálását állítja középpontba. Hogyan jeleníti meg a mesemondó a magyar kulturális tartalmat, nemzeti karaktert?  Hogyan szerveződik a 21. századi mese köré közösség? Milyen többlet tartalmat adnak a személyes élmények a közelmúlt történelméhez?

  Meghívottak köre: Nemcsak történészeket hívunk, hanem élőadókat, zenével nevelő, művészeti foglalkozásokat vezető pedagógusokat (tanító, tanár, múzeumpedagógus, művésztanár). Megszólítjuk természettudósokat is, olyan helyi iskolai / iskoláskorúaknak szóló programok bemutatására, melyek mondák, történetek köré szerveződnek.

  Meghívjuk Önt, ill. intézménye egy-két képviselőjét szakmai beszélgetésre, ill. 5-7 perces időtartamú, a honismereti, helytörténeti témájú módszertant bemutató tartására.

  Alábbi témák szerint tervezzük a megszólalásokat:
  1. Helytörténeti, honismereti foglalkozások, iskolai gyakorlatok
  2. Művészeti, zenés-nyelvi foglalkozások, megemlékezések
  3. Tematikus túrák, természetjárás, tanulmányutak
  4. Anekdoták, mesék, személyes történetek

  Egy-két szervezetet, ill. megszólalót nagyobb időtartamú hozzászólásra kértünk fel. Összesen 14-17 korreferátumot tervezünk.  
  Várjuk részvételét, hozzászólását. Kérjük, hogy az alábbi jelentkezési lapot február 14-ig töltse ki.

  Információ: regionalismuhely@szepi.hu

  Jelentkezés: https://www.szepi.hu/v-regionalis-honismereti-helytorteneti-muhely-jelentkezesi-lap

  Szeged, 2019. január 30.
      
  Gergelyné Bodó Mária
  Csongrád Megyei Honismereti Egyesület

  Károlyi Attila
  Dugonics András Piarista Gimnázium