V. Regionális Honismereti – Helytörténeti Műhely

Tanév: 
2018-2019

A rendezvény részletes programja.

A Csongrád Megyei Honismereti Egyesület és a Dugonics András Piarista Gimnázium nevében szeretettel meghívjuk Önt, az iskolája képviselőjét az V. Regionális Honismereti – Helytörténeti Műhely találkozóra, melyet 2019. március 8-án a Dugonics András Piarista Gimnáziumban (Szeged) rendezünk.

A határ menti együttműködést, összetartozást erősítve a Nagyvárad – Arad – Temesvár – Zenta – Szabadka – Gyula – Bácsalmás – Szeged térségében élő közoktatási intézmények tanárait szólítjuk meg. A regionális honismereti műhely egyszerre iskolák / pedagógusok regionális találkozója valamint módszertani megosztás, a pedagógusok helytörténeti tevékenységeinek, az ifjúságra alapuló helyi hagyományápolás módjainak, a magyar identitást erősítő regionális iskolai vagy civil programoknak bemutatása.

A találkozó témája:
Mese, történet, történelem
A találkozó célja, hogy a helytörténeti, ill. a magyarságtudatot erősítő, ill. ifjúsági közösséget szervező pedagógiai gyakorlatoknak nyilvánosságot adjon. Szándékunk ösztönzés, hogy a pedagógusok és diákok kötődjenek a régióhoz, ismerjék történeteit, értékeit, és minél több szép helyre jussanak el.
A 2019-es Műhely szűkebb témája az érzelmi nevelést, a magyarságtudat formálását állítja középpontba. Hogyan jeleníti meg a mesemondó a magyar kulturális tartalmat, nemzeti karaktert?  Hogyan szerveződik a 21. századi mese köré közösség? Milyen többlet tartalmat adnak a személyes élmények a közelmúlt történelméhez?

Meghívottak köre: Nemcsak történészeket hívunk, hanem élőadókat, zenével nevelő, művészeti foglalkozásokat vezető pedagógusokat (tanító, tanár, múzeumpedagógus, művésztanár). Megszólítjuk természettudósokat is, olyan helyi iskolai / iskoláskorúaknak szóló programok bemutatására, melyek mondák, történetek köré szerveződnek.

Meghívjuk Önt, ill. intézménye egy-két képviselőjét szakmai beszélgetésre, ill. 5-7 perces időtartamú, a honismereti, helytörténeti témájú módszertant bemutató tartására.

Alábbi témák szerint tervezzük a megszólalásokat:
1. Helytörténeti, honismereti foglalkozások, iskolai gyakorlatok
2. Művészeti, zenés-nyelvi foglalkozások, megemlékezések
3. Tematikus túrák, természetjárás, tanulmányutak
4. Anekdoták, mesék, személyes történetek

Egy-két szervezetet, ill. megszólalót nagyobb időtartamú hozzászólásra kértünk fel. Összesen 14-17 korreferátumot tervezünk.  
Várjuk részvételét, hozzászólását. Kérjük, hogy az alábbi jelentkezési lapot február 14-ig töltse ki.

Információ: regionalismuhely@szepi.hu

Jelentkezés: https://www.szepi.hu/v-regionalis-honismereti-helytorteneti-muhely-jelentkezesi-lap

Szeged, 2019. január 30.
    
Gergelyné Bodó Mária
Csongrád Megyei Honismereti Egyesület

Károlyi Attila
Dugonics András Piarista Gimnázium