Témanap – A 11. évfolyam szemszögéből

Tanév: 
2021-2022

Egy szép napon, azaz 2022. május 5-én, a témanap első napján a 11. évfolyam ellátogatott az első állomásra, a Szegedi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságra. Mikor megérkeztünk, egyből bevezettek minket a tárgyalóterembe, ahol egy rövid előadást hallottunk az egész kirendeltségről és magáról a hivatásról. Miután megvolt a bevezető beszéd, és elhangzottak a történetek a munkáról, elérkezett az az esemény, amit mindenki várt.

Kimentünk a tűzoltó-autókhoz, más néven a fecskendőkhöz. Miközben két csoportra váltunk, hogy megnézhessük mindkét oldalát a tűzoltó-autónak, egy próbariasztás zajlott. A próbariasztás zenével zárult, mégpedig A Karib-tenger kalózai legismertebb dalával, a „He’s a Pirate”-tel. A fiúk nagy örömmel ültek be az autóba, bár a sisakokat nem vehették fel, viszont annál jobban élvezték, hogy egy emeletnyit lecsúszhattak a rúdról, amelyet a filmekben is lehet látni.

Amikor már készülőfélben voltunk, éles riasztás érkezett. Akkor mindenkinek hátra kellett menni a nagy autók mögé, nehogy bárki is megsérüljön, hisz 2 perc alatt el kellett hagyniuk a tűzoltóknak a laktanyát. Mindenki izgatottan nézte végig, ahogy elhalad a fecskendő a garázsból.

Miután jól átsütött minket a Nap, és új információkat szerezhettünk a katasztrófavédelemről, elindultunk a pár száz méterre lévő Szent Gellért Fórum Szeged sportközpontba.Néhányan otthonosan mozogtak a létesítményben, mert már vagy focistaként, vagy szurkolóként beléphettek ezeken a kapukon. Egy kedves, de szigorú biztonsági őr vezetett minket végig a hatalmas területen, ahol olyan helyekre pillanthattunk be, ahol szó szerint csak a VIP részleg tartózkodhat. Közben egy rövid betekintést is nyerhettünk az utánpótláscsapat edzésébe. Végezetül szobrászok műveit néztük meg, ahol a legtöbb alkotás újrahasznosított anyagból készült, védve a környezetet. A végére mindenki elfáradt, de jó emlékekkel és új ismeretekkel távoztunk el a helyről.

Wéber Zsanna Villő 11. C