bolt.piarista.hu

 

Kedves szülők, kedves diákjaink!
A miniszterelnök bejelentése alapján a következő héttől kezdve új munkarendben folytatódik a tanév. Kérjük, kövessék figyelemmel az iskola honlapját és Facebook oldalát, melyeken az állami és a fenntartói előírások alapján folyamatos tájékoztatást adunk az oktatással kapcsolatban.


Szívesen várjuk visszajelzéseiket a digitális távoktatással kapcsolatosan bármilyen tapasztalatról, hogy hatékony segítséget nyújthassunk a gyerekeknek, családoknak (örömök, nehézségek, a tananyag mennyisége, a kapcsolattartás sűrűsége, gép előtt töltött idő, hogyan él a család ezzel a munkarenddel együtt, technikai nehézségek...). digitalis@szeged.piarista.hu

 

Ügyeleti napok:
Minden héten hétfőn és csütörtökön 8:00-14:00 óra között.

 

Címlap » Piaristák » Öregdiák arcképcsarnok » Öregdiák arcképcsarnok - Herczeg Ferenc

  Öregdiák arcképcsarnok - Herczeg Ferenc

   

  Herczeg FerencHERCZEG FERENC
  Versec, 1863. szeptember 22. – Budapest, 1954. február 24.
   

   

  Franz Herzog magyarul az iskolában tanult meg. Az 1890-as évek fordulóján kezdett el írni, előbb regényt, novellát, később színdarabot is. Első regényét a váci fegyházban írta, ahova egy halállal végződő párbaj miatt került. Viszonylag gyors szabadulása után, 1891-től a Budapesti Hírlapnál dolgozott. író, színműíró, újságíró, az MTA tagja és másodelnöke. A Horthy-korszak legnépszerűbb írója, az Új Idők c. (1895-1945) irodalmi hetilap főszerkesztője, a Magyar Revíziós Liga elnöke.
   

   

  1925-ben, 1926-ban és 1927-ben Az élet kapuja című regénye alapján a Magyar Tudományos Akadémia Herczeg Ferencet Nobel-díjra jelölte. Az 50-es évek elején kitelepítették Budapestről a Hortobágyra, a magyar gulágra. 1953-ban, Sztálin halála után szabadult, amikor megszüntették a munkatáborokat. Hamarosan, a következő évben meghalt.

   

  Sztankovánszki Tibor