Étlap

Tanév: 
2019-2020

 

étlap

 

 

étlap

 

 

étlap

 

étlap

 

étlap

 

ALLERGIÁT VAGY INTOLERANCIÁT OKOZÓ ANYAGOK ÉS TERMÉKEK

 

1. Glutént tartalmazó gabonafélék (azaz búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut, illetve hibridizált fajtái) és a belőlük készült termékek, kivéve:

  • a) búzából készült glükózszirup, beleértve a dextrózt is (1)
  • b) búzából készült maltodextrin (1)
  • c) árpából készült glükózszirup
  • d) alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt gabonafélék.

 

2. Rákfélék és a belőlük készült termékek.

 

3. Tojás és a belőle készült termékek.

 

4. Hal és a belőle készült termékek, kivéve:

  • a) vitaminok vagy karotinoid készítmények hordozójaként használt halenyv
  • b) a sör és a bor derítőanyagaként használt halenyv vagy vizahólyag.

 

5. Földimogyoró és a belőle készült termékek.

 

6. Szójabab és a belőle készült termékek, kivéve:

  • a) teljes mértékben finomított szójababolaj és zsír (1)
  • b) szójababból származó természetes vegyes tokoferolok (E306), természetes D-alfa tokoferol, természetes D-alfa tokoferol-acetát, természetes D-alfa tokoferol-szukcinát
  • c) szójabab olajából nyert fitoszterolok és fitoszterol-észterek
  • d) szójabab olajából nyert szterolokból előállított fitosztanol-észter.

 

7. Tej és az abból készült termékek (beleértve a laktózt), kivéve:

  • a) alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt tejsavó
  • b) laktit.

 

8. Diófélék, azaz mandula (Amygdalus communisL.), mogyoró (Corylus avellana), dió (Juglans regia), kesudió (Anacardium occidentale), pekándió (Carya illinoinensis [Wangenh.] K. Koch), brazil dió (Bertholletia excelsa), pisztácia (Pistacia vera), makadámia vagy queenslandi dió (Macadamia ternifolia) és a belőlük készült termékek, kivéve az alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt csonthéjasok.

 

9. Zeller és a belőle készült termékek.

 

10. Mustár és a belőle készült termékek.

 

11. Szezámmag és a belőle készült termékek.

 

12. Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben a számítást a fogyasztásra kész termékekre vagy a gyártó utasítása alapján elkészített termékekre vonatkozóan kell elvégezni.

 

13. Csillagfürt és a belőle készült termékek.

 

14. Puhatestűek és a belőlük készült termékek.