bolt.piarista.hu

Címlap » Zenei zsongás a piaristáknál - délután

  Zenei zsongás a piaristáknál - délután

  Esemény kategória: 
  Tanév: 
  2019-2020

  II. tétel

  Ki gondolná, hogy egy középiskolás diák a napi 7-8-9 közismereti órája után még szívesen marad az iskola falai között? Énektanáruk, vagy osztályfőnökük biztatására e jeles, említett napon mégis kilenc csapat jelentkezett be a meghirdetett, zenei akadályversenyre a piarista gimnázium különböző évfolyamaiból! Nem tudhatták, milyen feladatokat rejt az elnevezés, csak a lombos fák ölelte, tágas iskolaudvaron, egymástól jól elrejtett asztaloknál, 5 állomáson kellett jelentkezniük, s ott várt rájuk a különböző, zenei megmérettetés. Pontosítva! Egyedül a győztes csapatnak kijáró tortáról tudtak, ez már hagyomány ebben az iskolában!

  Nem valószínű, hogy ez csábította őket a versengésre, sokkal inkább a kihívás, a bizonyítási vágy, a megfelelni akarás. És a csapatmunka! „Több fejben több ész van!” – a közmondást ismerve, merészebben kalandoztak az állomások között. Kicsi, vagy nagy, hetedikes „gólya”, vagy majdnem felnőtt, magasabb évfolyamos, mit számított! Kint voltak a szabadban, az indián nyár is kedvezett nekik, az állomásokat irányító tanáraikhoz és az iskola fiatal, művészeti vezetőjéhez közelebb kerültek emberileg. Nem volt szigor, csak jókedv, derű, fejtörés és változatos feladatok: a zenei világnapot elindító Menuhin és hangszerének felismerése, kakukktojás-totó, zeneszerzők puzzle-képének összerakása, felismerésük, hangszercsaládok és tagjaik, zenei kifejezések… Hosszan lehetne sorolni, hogyan vetették be magukat egyre jobban a fiatalok a versenybe! Fáradtságukat észrevétlenül félredobták, miközben agyukból egyre több, tanórán hallott információt varázsoltak elő. Élmény volt látni a diákok hozzáállását, egymást segítő, együtt gondolkodó gesztusaikat!

  Az eredményhirdetéskor Szalkai Sándor tagintézmény-vezető is ezt a piarista szellemiséget értékelte a csapatok közreműködésében. Mindenki gazdagabb lett, tudásban, információkban, s mindezt játékos formában valósították meg. Legboldogabb, azért mégis az a négy csapat lett, akik hajszálnyi pontkülönbséggel zárták az akadályversenyt, és Mozart-kuglereket nyertek. A győztes 7/a évfolyamosok, Ladányi-Szittyai Andrea osztályfőnök „legkisebbjei”úgy burkolták magukba a finom csokoládétortát, hogy a közelben díszelgő Yehudi Menuhin fotón még a világhírű hegedűművész is elmosolyodott…