Nyelvi kérdések iskolánkban

Nyelvvizsga
Az iskola tanárai szívesen segítenek a diákjaiknak abban, hogy megszerezhessék a nyelvvizsgáikat.
A nyelvvizsgákat B2 és C1 szinten szokták a gyerekeink letenni. Ezek a régi középfokú és felsőfokú nyelvvizsgának felelnek meg.
A felsőoktatási felvételi pontszámításban jelenleg egy B2-es nyelvvizsga 28 pontot ér, kettő B2-es nyelvvizsga 40 pontot ér, egy C1-es nyelvvizsga 40 pontot ér. 40-nél több pontot nyelvvizsgáért nem kaphat a diák.
A nyelvvizsgáztatás nem tartozik törvényileg a gimnáziumok feladatai közé, ezért a sikeres nyelvvizsga nem jelenti azt, hogy a diák teljesítette a gimnáziumi követelményeket. Emiatt nem is jelent felmentést a nyelvi órák látogatása alól.
Tehát, akinek van már nyelvvizsgája, az is köteles bejárni a nyelvi óráira.

Nyelvi érettségi
A nyelvi érettségi a jelenlegi törvényi szabályozás szerint kötelező. Nyelvi érettségit előrehozottan is lehet tenni. Leghamarabb a tizedik évfolyam végén lehet előrehozottan nyelvi érettségit tenni. Egy tanéven belül van egy őszi és egy tavaszi érettségi vizsgaidőszak.
Érettségit középszinten és emelt szinten lehet tenni minden idegen nyelvből.
Előrehozottan kifejezetten javasoljuk, hogy először a középszintű érettségit tegye le a nyelvéből a diák, és utána tegyen szintemelő vizsgát, amennyiben erre szüksége van, mivel a két szint közötti nehézségi különbség igen nagy. Ez a későbbiekben a felvételi pontszámításnál enged mozgásteret.

Előrehozott nyelvi érettségi
Az előrehozott nyelvi érettséginek feltétele az, hogy a diák teljesítse a gimnáziumi előírt nyelvi szintet. Ezt osztályozó vizsgákkal lehet megtenni. Ha tehát egy tizenegyedikes diák érettségizni szeretne májusban idegen nyelvből, osztályozó vizsgát kell tennie a tizenegyedikes tananyagból és a tizenkettedikes tananyagból.
Mindenképpen fontos, hogy egyeztessen a nyelvtanárával erről minden diák.
Érettségi vizsgát javítani csak a 13. évben, tehát a gimnáziumi tanulmányok végeztével lehet, de ez már díjköteles. Ha a szaktanár nem javasolja az előrehozott érettségit, érdemes megfontolni.

Osztályozó vizsga
Az osztályozó vizsga írásbeli és szóbeli részből áll. A vizsga anyagát a diák a szaktanárával egyezteti. A tanár köteles megadni az osztályozó vizsga tananyagát, viszont nem köteles a felkészülésben segíteni. Az időpontot is közösen egyeztetik az írásbeli és a szóbeli alkalomra.

Amikor a gyermek teljesítette az osztályozó vizsgát és letette az érettségit, onnantól nem kell látogatnia a nyelvi órákat, hiszen már teljesítette a gimnáziumi idegennyelvi követelményeket. Ha a csoportja még megvan, a tanárral egyeztetve természetesen bejárhat.