Varga Réka Anna, 11. C osztályos tanulónk az OTDK-n

Tanév: 
2018-2019

2019. április 23-26. között a Debreceni Egyetemen került megrendezésre a 34. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Orvos- és Egészségtudományi Szekciója. A tudósjelölt verseny több mint hat évtizedes múltra tekint vissza. Az idei volt minden idők legnagyobb rendezvénye, hiszenmintegy 700 diáktudós 563 tudományos előadása hangzott el. A tudományos előadást bemutató hallgatók többsége a négy orvosképző egyetemről, az egészségtudományi képzésben résztvevő intézményekből, továbbá a határon túlról Marosvásárhelyről, Újvidékről és Ungvárról érkezett. Ebben az évben első alkalommal középiskolások is részt vehettek az egyetemi hallgatói tudományos élet legmagasabb fórumán, ahol a hallgatók tudományos munkáját csaknem 200, az orvos- és egészségtudományok területén elismert kutató, akadémikus és neves szakember értékelte.

A megnyitót megelőző sajtótájékoztatón Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnökeelmondta, hogy „Felismertük, hogy nagyon sok tehetséges középiskolás diák külföldre megy, ezért meghívtunk olyan diákokat, akik érdemesek arra, hogy jelen legyenek a konferencián”. Debrecenben így 60 középiskolás diák vehetett rész a rendezvényen, közülük kerültek ki azok, akik nyertes pályázatukkal lehetőséget kaptak eredményeik bemutatására.

Varga Réka Anna, 11. C osztályos tanuló képviselte iskolánkat ezen a nívós versenyen. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán végzett kísérletes munkáiból származó kutatási eredményeitegy első- és egy társszerzős előadásban mutatta be. „A teljestest metán kiáramlás összefüggése a gyulladás kialakulásával kísérletes colitisben” című elsőszerzős előadásával elnyerte a Zsűri Különdíját a „Kisállat modell kialakítása az extrakorporális keringést követő gyulladásos válasz monitorozására, és új kezelési lehetőségek kidolgozására” című társszerzős munkájáért a konferencia Bírálóbizottsága az „Alapítvány a mikrosebészeti és sebészeti oktatás, kutatás klinikai alkalmazhatóságáért” kuratórium ”Sebész Kutató Díj”- át adományozta.