bolt.piarista.hu

Címlap » Hirek » 2019 2020 » VI. Regionális Honismereti – Helytörténeti Műhely [ELMARAD!]

  VI. Regionális Honismereti – Helytörténeti Műhely [ELMARAD!]

  Esemény kategória: 
  Tanév: 
  2019-2020

  Tisztelt Előadó! Tisztelt Résztvevő!
   

  Köszönjük, hogy előadást vállalt, ill. résztvevőnek jelentkezett az Élő történelem, éltető múlt honismereti műhelyre. A regionális tanári műhelyek történetében legnagyobb érdeklődést váltotta ki a téma.

  A koronavírus terjedése miatt a március 20-ra tervezett találkozót lemondjuk, és későbbre halasztjuk.
  Terveink szerint ősszel, október 9-e környékén rendezzük meg.
  Újraszervezzük, mert időszerű a mottóból kiragadott gondolat: A rosszul elrendezett, rosszul megírt múlt föltámad, visszajár, állandóan zavarja az embert.

  Szomorúság számomra, hogy nem most találkozunk.

  Károlyi Attila

   

   

   

   

   

  A múltat is teremteni kell... egy korszak attól lesz múlt, hogy megírják... Valamirevaló múlt megteremtéséhez néha nagyobb erő kell, mint a jövőéhez: mindent pontosan a helyére kell tenni. A rosszul elrendezett, rosszul megírt múlt föltámad, visszajár, állandóan zavarja az embert. A megíratlan idő meg egyszerűen el se megy; ködszerűen üli meg a tájat és az elmét. (Illyés Gyula)

  MEGHÍVÓ

  A Csongrád Megyei Honismereti Egyesület és a Dugonics András Piarista Gimnázium nevében szeretettel meghívjuk Önt, az iskolája képviselőjét a VI. Regionális Honismereti – Helytörténeti Műhely találkozóra, melyet 2020. március 20-án a Dugonics András Piarista Gimnáziumban (Szeged) rendezünk.

  A határ menti együttműködést, összetartozást kifejező, Nagyvárad – Nagyszalonta – Arad –Temesvár – Zenta – Szabadka - Gyula - Bácsalmás – Szeged vonalán élő közoktatási intézmények tanárait szólítjuk meg. A honismereti műhely egyszerre iskolák/ pedagógusok regionális találkozója valamint módszertani megosztás, a pedagógusok helytörténeti tevékenységeinek, az ifjúságra alapuló helyi hagyományápolás módjainak, a magyar identitást erősítő regionális iskolai vagy civil programoknak bemutatása.

  A találkozó témája:
  Élő történelem, éltető múlt

  A találkozó célja, hogy a helytörténeti, ill. a magyarságtudatot erősítő, ill. ifjúsági közösséget szervező pedagógiai gyakorlatoknak nyilvánosságot adjon. Szándékunk ösztönzés, hogy a pedagógusok és diákok kötődjenek a régióhoz, ismerjék történeteit, értékeit, és minél több szép helyre jussanak el.

   

  A 2020-es Műhely szűkebb témája az évfordulók – 1000. 300., 100., 25.  – eseményeihez kapcsolható válaszok.  Mit hordoznak a láthatatlan valóságból a gyökerek és a „megíratlan idő”? Milyen magyar közösség szerveződik a gondolatok egyetemes nyelve, az érzelmek egyéni megélése révén? Hogyan hordozza a magyar jövőt az emlékező közösség? Miként alakul a rokonszenves kultúrává, mely vonzóvá tesz minket?  Hogyan vonjuk be a gyerekeket, a kamaszokat a közösség életébe?


  Meghívottak köre: Elsősorban közoktatásban dolgozó pedagógusokat hívunk. Nem tantárgyspecifikus, nemcsak magyar- és történelemtanárok hívunk, hanem olyan nevelőket, akik szívesen tartanak helytörténeti és honismereti foglalkozásokat, és szerveznek iskoláskorúaknak programokat.

  Meghívjuk Önt, ill. intézménye egy-két képviselőjét szakmai megbeszélésre, ill. 5-7 perces időtartamú, honismereti, helytörténeti témájú módszertant bemutató tartására.

  Következő területek szerint tervezzük a megszólalásokat:
  1. Helytörténeti, honismereti foglalkozások, iskolai gyakorlatok
  2. Művészeti, zenés-nyelvi foglalkozások, megemlékezések
  3. Tematikus túrák, természetjárás, tanulmányutak
  4. Anekdoták, mesék, történetek nevelő ereje


  Egy-két szervezet képviselőjét hosszabb, személyes hozzászólásra kértünk fel. Összesen 14-17 korreferátumot tudunk meghallgatni.  Várjuk részvételét, hozzászólását. Kérjük, hogy március 6-ig regisztráljon, vagy a jelentkezési lapot küldje el.

  JELENTKEZÉSI LAP

  A regisztráció vagy a jelentkezési lap elküldési határideje március 6.
  E-mail cím: regionalismuhely@csm-honismeret.hu

  Szeged, 2020. február 14.
      
  Károlyi Attila
  Dugonics András Piarista Gimnázium

  Gergelyné Bodó Mária
  Csongrád Megyei Honismereti Egyesület