VI. Regionális Honismereti – Helytörténeti Műhely [ELMARAD!]

Tanév: 
2019-2020

Tisztelt Előadó! Tisztelt Résztvevő!
 

Köszönjük, hogy előadást vállalt, ill. résztvevőnek jelentkezett az Élő történelem, éltető múlt honismereti műhelyre. A regionális tanári műhelyek történetében legnagyobb érdeklődést váltotta ki a téma.

A koronavírus terjedése miatt a március 20-ra tervezett találkozót lemondjuk, és későbbre halasztjuk.
Terveink szerint ősszel, október 9-e környékén rendezzük meg.
Újraszervezzük, mert időszerű a mottóból kiragadott gondolat: A rosszul elrendezett, rosszul megírt múlt föltámad, visszajár, állandóan zavarja az embert.

Szomorúság számomra, hogy nem most találkozunk.

Károlyi Attila

 

 

 

 

 

A múltat is teremteni kell... egy korszak attól lesz múlt, hogy megírják... Valamirevaló múlt megteremtéséhez néha nagyobb erő kell, mint a jövőéhez: mindent pontosan a helyére kell tenni. A rosszul elrendezett, rosszul megírt múlt föltámad, visszajár, állandóan zavarja az embert. A megíratlan idő meg egyszerűen el se megy ködszerűen üli meg a tájat és az elmét. (Illyés Gyula)

MEGHÍVÓ

A Csongrád Megyei Honismereti Egyesület és a Dugonics András Piarista Gimnázium nevében szeretettel meghívjuk Önt, az iskolája képviselőjét a VI. Regionális Honismereti – Helytörténeti Műhely találkozóra, melyet 2020. március 20-án a Dugonics András Piarista Gimnáziumban (Szeged) rendezünk.

A határ menti együttműködést, összetartozást kifejező, Nagyvárad – Nagyszalonta – Arad –Temesvár – Zenta – Szabadka - Gyula - Bácsalmás – Szeged vonalán élő közoktatási intézmények tanárait szólítjuk meg. A honismereti műhely egyszerre iskolák/ pedagógusok regionális találkozója valamint módszertani megosztás, a pedagógusok helytörténeti tevékenységeinek, az ifjúságra alapuló helyi hagyományápolás módjainak, a magyar identitást erősítő regionális iskolai vagy civil programoknak bemutatása.

A találkozó témája:
Élő történelem, éltető múlt

A találkozó célja, hogy a helytörténeti, ill. a magyarságtudatot erősítő, ill. ifjúsági közösséget szervező pedagógiai gyakorlatoknak nyilvánosságot adjon. Szándékunk ösztönzés, hogy a pedagógusok és diákok kötődjenek a régióhoz, ismerjék történeteit, értékeit, és minél több szép helyre jussanak el.
 

A 2020-es Műhely szűkebb témája az évfordulók – 1000. 300., 100., 25.  – eseményeihez kapcsolható válaszok.  Mit hordoznak a láthatatlan valóságból a gyökerek és a „megíratlan idő”? Milyen magyar közösség szerveződik a gondolatok egyetemes nyelve, az érzelmek egyéni megélése révén? Hogyan hordozza a magyar jövőt az emlékező közösség? Miként alakul a rokonszenves kultúrává, mely vonzóvá tesz minket?  Hogyan vonjuk be a gyerekeket, a kamaszokat a közösség életébe?

Meghívottak köre: Elsősorban közoktatásban dolgozó pedagógusokat hívunk. Nem tantárgyspecifikus, nemcsak magyar- és történelemtanárok hívunk, hanem olyan nevelőket, akik szívesen tartanak helytörténeti és honismereti foglalkozásokat, és szerveznek iskoláskorúaknak programokat.

Meghívjuk Önt, ill. intézménye egy-két képviselőjét szakmai megbeszélésre, ill. 5-7 perces időtartamú, honismereti, helytörténeti témájú módszertant bemutató tartására.

Következő területek szerint tervezzük a megszólalásokat:
1. Helytörténeti, honismereti foglalkozások, iskolai gyakorlatok
2. Művészeti, zenés-nyelvi foglalkozások, megemlékezések
3. Tematikus túrák, természetjárás, tanulmányutak
4. Anekdoták, mesék, történetek nevelő ereje

Egy-két szervezet képviselőjét hosszabb, személyes hozzászólásra kértünk fel. Összesen 14-17 korreferátumot tudunk meghallgatni.  Várjuk részvételét, hozzászólását. Kérjük, hogy március 6-ig regisztráljon, vagy a jelentkezési lapot küldje el.

JELENTKEZÉSI LAP

A regisztráció vagy a jelentkezési lap elküldési határideje március 6.
E-mail cím: regionalismuhely@csm-honismeret.hu

Szeged, 2020. február 14.
    
Károlyi Attila
Dugonics András Piarista Gimnázium

Gergelyné Bodó Mária
Csongrád Megyei Honismereti Egyesület