Petrás Mária estje a Muzsikás Fesztiválon

Tanév: 
2022-2023

Petrás Mária Kossuth díjas keramikus művész, népművész, népi énekes nótafa és előadóművész… (sorolhatnánk érdemeit) örömteli felkérésének tett eleget művészeti iskolánk három növendéke és népi ének tanára – szereplést vállaltak a Muzsikás Fesztivál keretében megrendezésre kerülő moldvai esten, amelynek házigazdája Petrás Mária volt.

Adamik Anna, Gyuris Enikő és Tillinkó Luca a Szegedi Piarista Iskola népzeneoktatási modelljének köszönhetően, a Népzenei Kamaraműhelyében és moldvai missziójának eredménye képpen jelentős mértékben elmélyültek a moldvai népdalok éneklésében, amelyről a meghívó művész a legutóbbi Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny és Rajeczky Benjamin Országos Népzenei Verseny során történt zsűrizése nyomán győződött meg. Minkét versenyen Moldva népzenei hagyománya volt a kötelező anyag. Így történhetett, hogy a világhírű kulturális nagykövet a három énekest név szerint hívta és fel is tüntette a meghívott művészek felsorolásában.

Páratlan élmény volt villámgyorsan felkészülni a koncertre és olyanokkal zengedezni közös dallamokat, akik példaképeink, sztárok, elérhetetlenek, s mégis emberi arccal, barátsággal köszönthettük egymást: nagy művészek és „kicsik”.

Köszönjük a meghívást!

Köszönjük Gyuris Zsoltnak és Tillinkó Tímeának a leányok utazásban való segítését!

Barcsik Géza fotó galériája és videó a Muzsikás Együttes oldalán elérhető.

https://www.youtube.com/watch?v=CVMJu8DVqX8

https://www.facebook.com/media/set?vanity=Muzsikasfolkensemble&set=a.646...