Adventikoszorú készítés

Tanév: 
2023-2024

2023. november 30-án, csütörtöki napon tartottuk iskolai és templomi közösségünk koszorú készítő délutánját. A már hagyományosnak mondható közösségi együttléten több osztály diák küldöttjei az osztály koszorút készítették, míg mások a családjuk részére alkották meg a 2023-as évet lezáró időszak ékes jelképét.

A foglakozáshoz mindenki kapott szalma koszorú alapot, gyertyákat. Nagy választék volt selyem szalagból és különböző szárított termésből is. Zöld ágat, fenyőt és tuját hozott nekünk a lelkesen segítő iskola gondnokunk Vili Béla. Finom teát is főzött nekünk a konyhások csapata.

Úgy tűnt, minden a helyén van, amikor kiderült, hogy a templomi koszorú vessző koszorú alapja már nincs meg – újat kellett fonni! Isteni adományból, önkéntes segítőként, a legjobb ember, Pap Andrea, textilművész bábáskodott a koszorúkészítés alkotó folyamatai fölött, s neki is álltak a diákokkal egy új vessző koszorú fonásának. A kopár vesző alaphoz „éppen elég” ágat hozott Andi, majd felkerült a zöld ágakból való koszorú test, a gyertyák és a díszítés. Ez az alkotómunka minden résztvevőt megszólított – ki-ki megpróbált hozzátenni és végül elkészült a szép templomi koszorúnk.

A közös éneklést adventi népi énekekkel készítettük elő, amelyek most, az elhúzódó „nagy munka mellett”, állva, alkotás közben szóltak ajkunkról.

Akinek ideje és kedve támadt, maga is kipróbálhatta a hagyományos vesszőfonással készülő koszorú készítését, sőt méhviasz gyertyát is gördíthetett hozzá.

Nagyon szép volt megtapasztalni, hogy megértéssel bánunk egymással a tervezés és kivitelezés folyamatában.

Arra szövetkeztünk, hogy a koszorúk szépsége, a gyertyaláng békés fénye töltse be lelkünket és adjunk a szeretetből másoknak. Közösen takarítottunk, újra elővettük énekeinek és előkészültünk az áldáshoz, amely reményt adott és bátorítást a békesség mélyebb megéléséhez.

Köszönjük mindazoknak, akik segítőink voltak!
Áldott adventet