Műholdépítő verseny

Tanév: 
2023-2024

Iskolánk négy tanulója gondolt egy merészet és októberben benevezett a CanSat 2024 versenyre.

Az ötlet Csiszár Kincsőtől (9. C) származik, aki a nyári Űrtáborban hallott az ESA (European Space Agency) által szervezett Európa Bajnokságról. Akadtak még lelkes vállalkozók Lukácsi Sámuel, Madarász Bence és Nagy Zétény (11. A) személyében, így a csapatnév kiválasztása és a motivációs levél megírásával megtörtént a jelentkezés Ladányi Andrea tanárnő mentorálásával.

Röviden: a cél egy olyan mini-műhold építése, amit kb. 1,5 km magasra fellőnek és miközben ereszkedik le, nyomás és hőmérséklet értékeket küld a földi egységnek. Bővebben: https://www.cansatverseny.hu/
Samu feladata a váz 3d tervezése és nyomtatása, Bence a szenzorokból próbál meg adatokat kicsikarni, Zétény azon dolgozik, hogy az adatokat több km távolságból is foghatók legyenek és Kincső fő feladata, hogy a műholdunk épségben földet érjen.

Az első nagy megmérettetés november közepén volt, ekkor kellett leadni az ún. PDR-t (Preliminary Design Review). Ez a dokumentum tartalmazta az ütemtervet, a küldetéshez szükséges eszközöket, a kockázatot és várható nehézségeket, a mechanikai felépítést, az elektronikai felépítést, a szoftvert, a visszatérési rendszert, költségvetést és a földi állomás leírását. A tervezet megírását nagyon sok kutatás előzte meg, vagyis a munka egyelőre az irodalmazásról szólt.

A zsűri úgy ítélte meg, hogy a terv megvalósítható, így megindult annak megvalósítása.
Szerda délutánonként együtt dolgoznak a csapattagok az iskolában, de otthon is folyik a munka.
Az elmúlt hónapokban több előadáson is részt vettek. Budapesten találkoztak a zsűritagokkal, a többi csapat tagjaival és a korábbi évek versenyzőivel. A munka a téli szünet idejére sem állt le, akkor zajlottak az elsődleges tesztelések.

Február 17-én kell leadni a CDR-t (Critical Design Review), a. kritikus tervfelülvizsgálatot. Tartalmaznia kell a tervezés és gyártás folyamatát, az ötletek mögötti részleteket, a főbb döntéseket a fejlesztés során illetve a beszerzési és összerakási munkafolyamatokat. A meghozott döntéseket számításokkal kell alátámasztani. Ezt a dokumentumot angolul kell leadni. A zsűri által 10 legjobbnak értékelt cansat kerül áprilisban kilövésre.

A kezdőcsomagot Kincső édesapja biztosította és a Piarista Alapítvány is támogatta az eszközök beszerzését, köszönjük!

A csapat insta oldalán lehet követni a munka folyamatát:
https://www.instagram.com/p2w.cansat?igsh=MW04MGRqcHg1bXhjeg==