Beszámoló a 2020. augusztus 12-16. között Szegeden, a Dugonics András Piarista Gimnáziumban lezajlott XX. koboz-ének-hegedű-furulya moldvai népzenei kurzusról

Tanév: 
nincs

       A XX. koboz-ének-hegedű-furulya kurzus sikeresen lezajlott. Az eredetileg meghirdetett program tartalmilag nem módosult, viszont a vírushelyzet miatt Hodorog András hagyományőrző klézsei furulyás és Botezát Viktória hagyományőrző klézsei énekes a vírushelyzet miatt nem tudtak eljönni az oktatásra, Lipták Dániel népi hegedű előadóművész pedig egészségügyi okok miatt nem tudta vállalni az oktatást. A furulyásokat így Szentimrey Panna fiatal furulyaoktató, az énekeseket Fábri –Ivánovics Tünde művésztanár és Juhász Erika, a Nyíregyházi Egyetem népiének tanára, a hegedűsöket Lipták Dániel helyett Csenki-Túri Luca művésztanár tanította.

      A jelentkezők között szakgimnáziumos népzenész növendékek, népzene tanárok, alapfokú népzenei képzettségűek és autodidakta módon tanuló népzenészek is voltak. A résztvevők az énekes és hangszeres dallamok elsajátításán keresztül irányvonalakat kaphattak a moldvai népzenei hagyományok kincseinek elsajátításához, megszólaltatásához. Elégedettségüket számos visszajelzés, az átvett anyaggal kapcsolatos további érdeklődés kíséri.

 A tanulási folyamatot kurzusfüzet segítette. A kurzusfüzethez cd lemezt mellékeltünk, amely az eredeti énekeket, táncdallamokat, a kobozzal kísért énekeket és kobozszólókat rögzítette. A kurzusfüzetben. A kurzus folyamán a résztvevők saját hangfelvételt és videofelvételeket is készíthettek, amelyek segítették a nehezebb dallamrészek elsajátítását.

   A XX. koboz-ének-hegedű-furulya moldvai népzenei kurzuson összesen 70 fő vett részt. Helyszín: Dugonics András Piarista Gimnázium, 6724 Szeged Bálint Sándor u. 14.

 

Oktatóink voltak:        

Ének - Fábri-Ivánovics Tünde, Juhász Erika

Koboz - Fábri Géza és Csenki Zalán

Furulya – Szentimrey Panna furulyaoktató

Hegedű – Csenki-Túri Luca

             

A szakmai szekciók külön foglalkozásai mellett közös muzsikálásra, esti közös éneklésre, a résztvevők koncertszerű előadására is sor kerül. Különleges lehetőség volt az énekesek és kobzosok számára, hogy az énekeket kobozkísérettel és kobozszólókkal dolgozhatták ki.

A mesterkurzus egyik kiemelten fontos eredménye volt idén is idén is egyfajta családias légkör kialakulásának segítése, amelyet nem csak a közös reggelik mosolygó illata vagy az évről évre visszatérők jelenléte segített, hanem a kurzus lényegéből, az oktatás sokoldalúságából is adódott.

Augusztus 13-án a Petrás Incze János moldvai plebános emléktábla avatásán minden kurzusrésztvevő jelen volt. Az emléktábla avatásról a médiában több riport is elhangzott. A kurzus tanárai felléptek az emléktábla-avatáson Petrás Incze János által gyűjtött dallamokkal.

  

Programok részletezése:

2020. aug. 12.
18-22. Érkezés a szálláshelyre; ismerkedés, beszélgetés, közös muzsikálás

2020. aug. 13.
10-13h; 14-15h oktatás

16-17h  Részvétel a Petrás Incze János emléktábla avatásán (Minorita templom- Szeged)

20-23- Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza koncertje. Közös együttlét, zenélés az oktatókkal és a résztvevőkkel a Dugonics András Piarista Gimnázium aulájában.

2020. aug. 14.
09-13h: 14-18h Oktatás

19-22h: Közös együttlét, gyakorlás. A tanult énekes-hangszeres dallamok összeillesztése csokorrá. Zenélés az oktatókkal és a résztvevőkkel.

2020. aug. 15.
09-13h: 14-18h
Foglalkozások csoportbontásban, váltásban. Közös együttlét, gyakorlás.

19-23h: A tanult énekes-hangszeres dallamok összeillesztése csokorrá. Kájoni énekek próbája. Közös együttlét, zenélés az oktatókkal és a résztvevőkkel.

2020. aug. 16.
09-10:30 Misei szolgálat (Kájoni liturgikus dallamok előadása)

11-14h: Oktatás, majd a résztvevők hazautazása.

 

A rendezvény támogatói:

NKA – Halmos Béla alprogram,  www.nka.hu
Dugonics András Piarista Gimnázium  
Mester Tanoda Alapítvány