Tartományfőnöki köszöntő 2020 húsvétján

Tanév:

Szilvásy László tartományfőnök úr videóüzenetben küldött köszöntőt ezen a különleges húsvéton.

A 4 perces videót megtekinthetitek ezen a linken: https://www.youtube.com/watch?v=kcnhxCzoNjg

 

Kedves Diákok, Szülők, Kollégák, Öregdiákok és Mindenki, aki kapcsolódik a piarista lelki családhoz!

Az elmúlt hetek soha nem tapasztalt próbák elé állítottak bennünket: veszélybe került sok-sok család egészsége, élete, anyagi biztonsága. A jövő bizonytalan, senki sem tudja, mikor lesz vége ennek az állapotnak, és utána hogyan, milyen feltételek mellett élünk majd tovább. Bezártak az iskolák, mindenkinek otthon kell maradnia, a szülőknek és a tanároknak otthonról kell dolgozniuk, és vannak, akik sajnos elvesztették a munkájukat, megélhetésüket is. A diákoknak szintén otthon kell tanulniuk: ez egyszerre izgalmas, új kaland, de hosszabb távon nehéz helyzet is, hiszen nem találkozhatunk a barátainkkal, osztálytársainkkal, nem élhetünk azokkal a közösségi lehetőségekkel, amelyeket korábban annyira kedveltünk.

Erre az új helyzetre mindenkinek reagálnia kellett, és én nagyon büszke vagyok azokra a válaszokra, amelyeket adtatok:

  • Kedves Vezetők! Köszönöm, hogy megszerveztétek a távoktatás feltételeit, gondoskodtatok azokról, akiknek nehézségei támadtak az eszközök vagy a hozzáférés terén, sőt, ahol kellett egyéb segítségnyújtásról is gondoskodtatok.
  • Kedves Diákok! Köszönöm, hogy komolyan vettétek az új helyzetet: végzitek feladataitokat, keresitek a kapcsolatot tanáraitokkal és egymással sőt, sokatoknak még másokon segíteni is van ereje, figyelme.
  • Kedves Munkatársak! Köszönöm, hogy hatalmas erőfeszítéseket tesztek, hogy ebben az új helyzetben a lehető legtöbbet és legjobbat adjátok a diákoknak, sokszor nem kevés többletórával.
  • Kedves Szülők! Köszönöm, hogy nemcsak helytállnak otthon, hanem a korábbiaknál sokkal intenzívebben bekapcsolódnak gyermekeik tanulási folyamatába.
  • Kedves Önkéntesek és Koordinátorok! Köszönöm, hogy munkátokkal a Kalazancius Mozgalom és a többi lelkiségi kezdeményezés továbbél a virtuális térben.
  • Kedves Öregdiákok! Köszönöm, hogy kezdeményeztétek az idős és rászoruló öregdiákok megsegítését a fiatalabbak által.
  • Kedves Szerzetes Társaim! Köszönöm, hogy a digitális világ adta lehetőségeket használva keresitek a kapcsolódás lehetőségeit közösségeink tagjaihoz, közösen imádkoztok, igyekeztek segíteni, ahol tudtok.
  • És még ki tudja, mennyi minden történik közösségeinkben, amiért köszönet jár nektek.
  • Köszönöm nektek ezt a csodálatos tanúságtételt arról, hogy Jézus evangéliuma és Kala­zanci Szent József karizmája ennyire él közöttünk.

A szent háromnapban egyszerre van jelen az utolsó vacsora öröme, a szenvedéstörténet végtelen szomorúsága és a húsvéti feltámadás reménnyel teli boldogsága. Azt kívánom mindannyiunknak húsvétkor, hogy bár olykor nagy szomorúság és bizonytalanság közepette telnek napjaink, mindig töltsön el bennünket a Feltámadottal való találkozás öröme és boldogsága!

Ezekben a napokban nem tudunk személyesen együtt lenni szeretteinkkel, nem tudunk fizikailag együtt ünnepelni, de azzal az élettel és reménnyel teli lélekkel kapcsolódjunk egymáshoz, amelyet az elmúlt hetekben is megtapasztalhattunk egymásban. Áldott húsvétot kívánok mindenkinek!

2020. április 9. (nagycsütörtök)