Harckocsik a szegedi utcákon – A Neked mit jelent 56? szabadulószoba és pályázat eredményhirdetése

Tanév: 
2020-2021

A szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium 2020. október elején hirdette meg pályázatát, amelynek keretében 5–12. osztályos diákok videóban foglalhatták össze, mit jelent nekik 1956. A pályázathoz egy szabadulószoba is társult, amelynek egyik szerencsés kitöltőjére is nyeremény várt.

A pályázatra kevés minőségi, a közhelyeken és a didaktikus ábrázolásmódon túllépő, új nézőpontot felmutató munka érkezett.  Így a zsűrinek abban a tekintetben volt nehéz dolga, hogy miként jutalmazza a néhány kiemelkedő alkotást.

A zsűri 3 főből állt. Egyik tagja Balogh Bence volt, a Dugonics András Piarista Gimnázium biológia-történelem szakos tanára. Várnainé Balogh Beáta, a szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola történelem szakos pedagógusa volt a bíráló bizottság másik tagja. Harmadikként dr. Nahimi Péter ítélte meg a pályaműveket, aki az ország egyetlen ’56-os emlékhelyének kurátora.
A bírálók az alábbi szempontok szerint értékelték a műveket: a kisfilm üzenetének tisztasága, merészség, a kisfilm minősége és összhatása, illetve saját szubjektív pontok.
Döntésük nyomán a következő helyezések születtek:

1. helyezett: Gárdián Lajos Zsombor (Szeged) – Egy JBL Charge Essential hangszóró a nyereménye
Gárdián Lajos Zsombor egy olyan fikciós alkotást készített az akciófilmek kelléktárát is felhasználva, amelyben harckocsik tűnnek fel Szeged utcáin, és az eseményekbe belesodródó egyik szerepelő végül az emigráció mellett dönt.  
A videó a következő linken tekinthető meg: https://tinyurl.hu/EC9n/

2. helyezett: Darabos Ábel (Érd) – Egy okosóra a nyereménye
Darabos Ábel egymásra vetíti múlt és jelen képeit, és ebbe a szembesítésbe bevonja saját nagymamájának a történetét, így teszi személyessé és átérezhetőbbé 1956 eseményeit.
A videó a következő linken tekinthető meg: https://tinyurl.hu/oGHH/

3. helyezett: Móricz Máté Ferenc (Sándorfalva–Szeged) – Mini JBL hangszórót nyert
Móricz Máté az iskolai ünnepségek kliséitől eljut a helytörténetig és a családi történelemig, és miközben egy fiatal írónőt is megszólít összeállításában, a végén maga is értékeli az eseményeket.
A videó a következő linken tekinthető meg: https://tinyurl.hu/Xdup/

Különdíj: Szendrényi Borbála (Szeged) – Mini JBL hangszórót nyert
Szendrényi Borbála saját versének felvételével jelentkezett a pályázatra. Az alkotáson érződik, milyen kiválóan sűrítette az előzményeket, és a szöveg időkezelésének köszönhetően kitekintett a rendszerváltás körüli időkre is.
A videó a következő linken tekinthető meg: https://tinyurl.hu/jrXb/

 

A szabadulószoba kitöltői között egy JBL hangszóró talált gazdára, amelyet Kató Lilla (Kaposvár) nyert.
Gratulálunk a helyezetteknek!
Köszönjük a jelentkezőknek a pályázatba fektetett munkát, a szabadulószoba kitöltőinek a bizalmat és az értékeléseket!
Balogh Bence, Boldog Zoltán és Jusztinné Nedelkovics Aliz
Dugonics András Piarista Gimnázium