Farsangzáró mulatság - Vendégségben a Gyermekligetben

Tanév: 
2021-2022

A kecskemétiek a szeptembertől induló Szeri Búzaszem Általános Iskola fenntartói lesznek, így közreműködésünkkel támogattuk a népművészet központú általános iskolai oktatás meghonosítását térségünkben.

A hagyományos népi műveltségünkre alapozva, jelmezbe bújtunk, hangszereket ragadtunk és közösségi szolgálatba állítottuk tehetségünket.

Február 25-én, pénteken 10 - 12 óra között találkoztunk a kecskeméti diákokkal és tanárokkal, akik ünnepi hangulattal, bőséges vendégséggel várták érkezésünk. Kecske táncoltatók vonultak végig a Gyermekliget iskola termein, űztük a telet, hívogattuk a tavat, furulyaszóval, kobzozással, énekszóval. Kígyózó téltemető csapatunk a gyermektáncházba hívogatta a diákokat. Mindenki, aki vállalt egy kis bemutatkozást, előadást, akár csak egy viccel, nagy tapsot kapott és zsákban macska ajándékot húzhatott. Dél-alföldi szokás szerint, megjelent egy „atya” és a „ministráns”. Kiderült, hogy már várakozik a menyasszony és a vőlegény, így nagy örömben volt részünk - bolond lakodalmat tartottunk, amely igen csak fokozta a farsangi gyermektáncházunk hangulatát.

A közös muzsikálás, ének tanulás, lépegetés ritmusa meghozta bátorságunkat, így elindultunk az udvarra. A kisze bábunk elöl járt, mi pedig biztattuk, hogy vigye el a telet, s vele együtt minden rosszat. Gondjainkat színes papír csíkokra írtuk, s belevetettük a kisze égető tűzbe: saját szemünkkel láthattuk, ahogy elporlad minden bánatunk, fájdalmunk. Éreztük a tavasz ébredését. Lelkünkben, kézfogásainkban, összemosolygásunkban új összhangot teremtett együttlétünk.

Köszönjük iskolánk befogadókészségét, valamint a művészeti iskolás diákjaink és szüleik segítségét a program tartalmas, gördülékeny megvalósításához.

Hozzon egészséget és sok örömet mindnyájunknak!

Fábri-Ivánovics Tünde és Fábri Géza