Szép minősítéssel szerepeltek népzenészeink a X. Kádár Ferenc Országos Népzene- és Népdaléneklési Verseny alkalmával Dévaványán

Tanév:

Tizedik alkalommal szervezték meg a Kádár Ferenc Országos Népzene- és Népdaléneklései Versenyt, amely ünnepi alkalomra, különösen nagy örömmel utaztunk 2022. december 3-án a népi énekes művészeti iskolásainkkal Dévaványára.

Hagyománnyá vált a látogatásunk a neves népművészet mesteréről, Kádár Ferenc pásztorzenészről elnevezett versenyen, amely a tanév rendjében szereplő feladataink között origo módjára szerepel. Minden alkalommal szívesen indulnak a növendékeink és vállalják a külső szakmai zsűri értékelésének kérését, ám az idei évben különösen magas számban jelentkeztek és nagyon lelkesen készültek.

A korai felkelés, egész napos megmérettetés közben tanultuk támogatni egymást, erőt adtunk és biztatást: volt idő kiszakadni a sietésből, megízlelni dévaványai Hagyományőrző Egyesület asszonyai kezével készülő, frissen kisült kürtős kalácsot és szilvalekváros kiflit. S amíg a döntésre és a díjak kiosztására vártunk, közös muzsikálással és énekléssel szolgáltuk a verseny résztvevőit.

S lettek végül helyezések, szép eredmények: van miből tovább lépni, tanulni!

Az arany minősítésekhez járó kézműves bögréből volt akinek kettő is jutott. Csodálattal és hálával tapasztaltam a diákjaink egymásra figyelő érzékenyégét, amikor a kiemelt tehetségű diák oda adta a különleges kincsét annak a társának, akit búsulni látott.

Az eredmény magáért beszél, s Istené a dicsőség!