bolt.piarista.hu

Címlap » Vendég MuzsikaWiadawö! - Mentés Másként Együttes

  Vendég MuzsikaWiadawö! - Mentés Másként Együttes

  Esemény kategória: 
  Tanév: 
  2021-2022

  közös koncertek, táncházak


  2021.10.01.–04.


  A Linz-i Wiadawö!, eredeti osztrák népzenét játszó együttes és a Mentés Másként Együttes 20 éve együtt vesznek részt a Linz melletti Hirschbach faluban, majd Freistadtban nyaranként megrendezésre kerülő Tanzlust (táncmulatság) nevű népzene- és néptánc fesztiválon, amelyen szomszédos európai országokból táncoktatóval kiegészült zenekarok találkoznak. A színpadokon váltják egymást a zenekarok,  így a jelenlevők a táncoktatók bekapcsolásával nem csak koncertet hallhatnak, hanem táncolhatnak: bekapcsolódhatnak a jó hangulat közös alakításába.
  A covid pandémia új helyzetet teremtett, újra kellett építeni a fesztivált, ami idén Freistadtban ismét nagyon jól sikerült. A fesztivál fő szervezője, Gotthard Wagner azért jött Szeged térségébe zenekarával, a Wiadawö! együttessel, hogy a Mentés Másként Együttessel való barátságára alapozva közösen zenéljenek, s megpróbálják a táncba hívni a jelenlévőket.

  A két profi együttes a négy nap alatt a legkülönbözőbb helyszíneken osztotta meg közönségével a közösen kialakított osztrák-magyar népzenei alkotásait: A Piarista  vértanúk templomában a német nyelvet tanuló csoportoknak muzsikáltak, szatymazi falusi gasztro-esten, Varga Erika vásárhelyi lovas tanyáján fiataloknak, szegedi templomi misék után társalgó híveknek, a szegedi Belvárosi híd alatt, a Dugonics téren, Nagy Kincső szüleinek ópusztaszeri lovastanyáján lovaknak.
  A koncerteket az egyszerűségre törekvő népi muzsikából előtörő vidámság, öröm hatotta át, így a különböző helyszíneken örömmel fogadták és táncra is perdült a közönség.

  A koncertekbe művészeti iskolánk népzenész növendékei és tanárai is bekapcsolódtak:
  a szatymazi koncerten Erdélyi Luca énekkel, Barta Márton furulyával és Barta Csilla tanárnő táncoktatással, Varga Erika piarista öregdiák házgazda szerepet és éneklést is vállalt a Hódmezővásárhely melletti nagyrét lovas tanyán, sőt itt a Népzenei Kamaraműhely régi és új tagjai is vállalták a szereplést, s végül az első németesek lendültek táncba Fábri-Ivánovics Tünde tanárnő biztatására.

  Reméljük, hogy a szervezők összefogással jövőre folytatni tudják térségünkben a Táncmulatság, vagyis Tanzlust szervezését.

  Szeged, 2021. 10. 06.

  Fábri Géza (Mentés Másként Együttes, D.A.P.G. Alapfokú Művészeti Iskola koboz és népi pengetős tanár)

   

  muzsika

   

  muzsika